+385 (0)52 211 730 - info@05vizija.net - Sv.Teodora 2, 52100 Pula, Hrvatska

Prodavatelji nekretnina u Republici Hrvatskoj mogu biti sve hrvatske i inozemne pravne i fizičke osobe.

Kupci nekretnina u Republici Hrvatskoj mogu biti svi njeni državljani i registrirani poslovni subjekti, te državljani Europske unije kao i državljani drugih država uz uvijet reciprociteta. Fizičke osobe državljanstvo dokazuju identifikacijskim dokumentom (putovnicom, osobnom iskaznicom), a pravne osobe registrirane u RH izvatkom iz sudskog registra.


Strani državljani mogu kupovati nekretnine u Republici Hrvatskoj.

Strani državljani iz zemalja Europske unije mogu pod jednakim uvjetima kao i hrvatski državljani kupovati sve nekretnine u Republici Hrvatskoj, osim poljoprivrednih zemljišta.

Državljani ostalih zemalja mogu kupovati nekretnine uz suglasnost Ministarstva pravosuđa, uz uvijet postojanja reciprociteta između Republike Hrvatske i države čiji je kupac državljanin. Postupak kupoprodaje u ovim slučajevima je sljedeći:

  • Strani državljanin zaključuje kupoprodajni ugovor s prodavateljem nekretnine, a potpis prodavatelja se ovjerava kod javnog bilježnika.
  • Kupoprodajni ugovor se zajedno s obveznom dokumentacijom i plaćenim taksama dostavlja Ministarstvu pravosuđa
  • Nakon što Ministarstvo pravosuđa izda suglasnost, kupac dostavlja sudu kupoprodajni ugovor na uknjižbu vlasništva na svoje ime
  • Kupac plaća porez na promet nekretnina.

Strani državljani mogu biti 100% vlasnici trgovačkog društva u Republici Hrvatskoj koje kao domaća pravna osoba može stjecati nekretnine, uključujući i poljoprivredna zemljišta.


Najvažniji zakoni u prometu nekretninama su:

 

Zakon o posredovanju u prometu nekretnina (NN 107/2007, 19.10.2007.)

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu nekretnina (NN 144/2012, 21.12.2012.)

Zakon o izmjenama Zakona o posredovanju u prometu nekretnina (NN 14/2014, 5.2.2014.) Kodeks etike u poslovanju posrednika u prometu nekretnina

 

Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (NN 87/2008, 25.7.2008.)

Pravilnik o uvjetima pod kojima obveznici Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma mogu mjere dubinske analize stranke prepustiti trećim osobama (NN 76/2009, 1.7.2009.)

 

Zakon o porezu na promet nekretnina (Pročišćeni tekst: NN, 69/1997, 153/2002, 22/2011, 143/2014)

Zakon o porezu na dodanu vrijednost (Pročišćeni tekst: NN, 73/2013, 148/2013, 143/2014)

Pravilnik o obliku i sadržaju prijave poreza na promet nekretnina (NN 137/2011, 30.11.2011.)

 

Zakon o gradnji (NN 153/13)

Zakon o prostornom uređenju (NN 153/13)

Uredba o procjeni vrijednosti nekretnina (NN 74/2014, 18.6.2014.)

Pravilnik o metodama procjene nekretnina (NN 79/2014, 30.6.2014


Energetski certifikat je dokument kojim se predočavaju energetska svojstva zgrade, a sadrži sva obilježja energetskih svojstava zgrade – opći podaci o zgradi, energetski razred zgrade, podatke o termotehničkim sustavima (grijanje, klima, kvaliteta zidova i sl.). Energetski certifikat može izdati samo ovlaštena osoba.

Propisima o energetskom certificiranju zgrada prodavatelji (vlasnici) nekretnina dobili su obveze čije neispunjenje može rezultirati novčanom kaznom. Od 01.07.2013. zgrade (obiteljske kuće, obiteljske vile, kuće za odmor…) odnosno njihove samostalne uporabne cjeline (stanovi i poslovni prostori) moraju imati energetski certifikat prije prodaje.

Ukoliko se oglas za prodaju zgrade, stana, poslovnog prostora, objavljuje u medijima, tada je potrebno u oglasu navesti energetski razred. Kupac zgrade, odnosno njezinog posebnog dijela (stana) ima pravo uvida u energetski certifikat prije sklapanja ugovora o kupoprodaji.

Odredbom članka 29. stavka 1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji (NN 55/12) propisano je da će se fizička osoba u svojstvu vlasnika kazniti novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 kuna ako ne osigura energetski certifikat zgrade ili njezinog dijela kod prodaje. U slučaju da vlasnik nekretnine ne osigura energetski certifikat zgrade, stana ili poslovnog prostora prilikom prodaje, kupac može podnijeti prijavu Državnom inspektoratu.

Novi Zakon o gradnji (NN153/13), čije odredbe su stupile na snagu 01.01.2014. god., između ostalog predviđa i novčanu kaznu od 15.000,00 kn za pravnu osobu vlasnika nekretnine, odnosno 5.000,00 kn za fizičku osobu ukoliko u oglasima za prodaju koji se objavljuju u medijima ne izraze energetsko svojstvo zgrade ili njezinog posebnog dijela (stana). Istim zakonom propisuju se odgovornost i novčane kazne agencijama za promet nekretninama ukoliko u medijima oglase prodaju nekretnine bez navođenja energetskog svojstva zgrade odnosno stana.

Svi vlasnici nekretnina trebaju riješiti pitanje energetskog certifikata, pa vas pozivamo da nam se obratite kako bismo vam pomogli u postupku njegova ishodovanja.


Prodajete nekretninu?

Želite ponuditi ili iznajmiti vašu nekretninu? Vaša nekretnina nalazi se na području Istre?

Pošaljite nam kratke informacije o vašoj nekretnini putem obrasca za kontakt, nazovite nas ili kontaktirajte e-mailom. Kontaktirat ćemo vas radi obilaska nekretnine i daljnjeg dogovora.

Prodajte nekretninu >>

Tražite nekretninu?

Tražite nekretninu na području Istre?

Na web stranici je objavljen samo dio naše ponude. Kontaktirajte nas za traženje nekretnine specifičnih obilježja, potražit ćemo ju za vas u našoj ponudi ili ponudi naših suradnika.

Pošaljite upit >>

Tražite stručne usluge?

Trebate stručne usluge za vašu nekretninu?

Kontaktirajte nas radi upita i dodatnih informacija o uslugama u svezi projektiranja, gradnje, parcelacije, adaptacije i dr. koje ćemo zatražiti od naših poslovnih suradnika. Obratite nam se s povjerenjem.

Kontaktirajte nas >>

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.