+385 (0)52 211 730 - info@05vizija.net

Istrian sunset

Istra je najveći hrvatski poluotok koji se nalazi na sjevernom dijelu Jadrana, na teritoriju Slovenije, Hrvatske i Italije. Prema nekim izvorima, naziv Istra potječe od ilirskog plemena Histri koje je živjelo u tom području. Rimljani su Istarski poluotok nazivali terra magica. Obzirom da Istra ima bogatu rimsku povijest, u njoj se nalaze i brojne građevine iz tog doba. Najviše sačuvanih rimskih spomenika nalazi se u Puli: Augustov hram posvećen božici Romi i caru Augustu, gradski forum, Herkulova vrata, Dvojna vrata, Slavoluk Sergijevaca, rimsko kazalište, amfiteatar za gladijatorske borbe.

Zemljopis

Dužina obale Istre je 445 km, a s otocima 539.9 km. Najviša točka Istre je Vojak na planini Učka, na 1,401 metara nadmorske visine.

Istru se obično dijeli na tri dijela: "crvena" Istra na zapadnoj obali gdje prevladava crveno-smeđa zemlja crljenica, "siva" ili središnja Istra gdje prevladava sivo glinenasto tlo, te "bijela" Istra na Učki i istočnom dijelu poluotoka gdje prevladava kamenito tlo.

Galerija

Obala i otoci Istre prekriveni su mediteranskom vegetacijom, a Istra je bogata i hrastovim i borovim šumama. Kroz Istru prolaze tri rijeke: Mirna, Dragonja i Raša. Klima je ugodna mediteranska, sa sunčanim i vrućim ljetima i blagim zimama. Istra je poznata po netaknutoj prirodi i čistom moru.

Nacionalni park Brijuni i Park prirode Učka su zakonom zaštićena područja, a uz njih u Istri možete posjetiti i druga zanimljiva ili zaštićena prirodna područja: Limski kanal, Motovunska šuma, Zlatni Rt, Šijanska šuma, Rt Kamenjak, rezervat Palud.

Gospodarstvo

Najpoznatija grana industrije u Istri je brodogradnja (brodogradilište Uljanik), a stanovništvo se bavi i prerađivačkom industrijom, poljoprivredom, ribolovom, izgradnjom, trgovinom i dr. djelatnostima. Kontinentalni dijelovi Istre poznati su po poljoprivredi, a dijelovi bliže moru po uzgoju grožđa, smokvi i maslina. Istra je poznata po ekološki uzgojenoj hrani, kvalitetnom vinu i maslinovu ulju.

Turizam

Istra je jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, s brojnim turističkim naseljima i atraktivnim odredištima. Glavni aduti Istre - blizina glavnih kopnenih i pomorskih putova Europe, ugodna klima, toplo i čisto more, netaknute prirodne ljepote, ljubazni domaćini, izvanredne autohtone gastronomije - vino, sir, pršut, maslinovo ulje i dr., posebna obilježja kontinentalnog turizma (vinska cesta i cesta maslinova ulja) uzrok su povećanoj potražnji za turističkim smještajem u Istri. Današnja Istra nije atraktivna samo zbog primorskih priobalnih područja, već privlači i sve više poklonika agroturizma, eno-gastronomskog i ekološkog turizma.

house

Želite ponuditi vašu nekretninu?

Pošaljite nam kratke informacije o vašoj nekretnini, nazovite nas ili kontaktirajte e-mailom. Kontaktirat ćemo vas radi obilaska nekretnine i daljnjeg dogovora.

Tražite nekretninu na području Istre?

Na web stranici je objavljen samo dio naše ponude. Kontaktirajte nas za traženje nekretnine specifičnih obilježja, potražit ćemo ju za vas u našoj ponudi ili ponudi naših suradnika.

team

Tražite stručne usluge?

Kontaktirajte nas radi upita i dodatnih informacija o uslugama u svezi projektiranja, gradnje, parcelacije, adaptacije i dr. koje ćemo zatražiti od naših poslovnih suradnika. Obratite nam se s povjerenjem.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.